Opšte je poznata povezanost između konzumiranja šećera i gojaznosti, šećerne bolesti i kardiovaskularnih bolesti. Naučnici su, takođe,  ukazali i na vezu između konzumiranja slatkih napitaka i rizika od nastanka malignih bolesti.

Prva istraživanja su sprovedena na životinjama su pokazala da se dodavanjem šećera u napitke povećava rast i širenje tumora.Do danas je sproveden veliki broj istraživanja koja su podrobnije ispitivale ovu korelaciju.

Francuski naučnici su sproveli istraživanje u koje je bilo uključeno preko 100000 ispitanika, a koji su bili prosečno stari preko 40 godina.Ispitanici su konzumirali različite oblike slatkih napitaka, sirupa, zaslađenih sokova i energetskih i mlečnih napitaka.Tokom istraživanja uzeti su u obzir i napici sa veštačkim zaslađivačima.Podaci su prikupljani na osnovu upitnika koji je sadrži pitanja o konzumiranju preko 3000 različitih vrsta hrane i napitaka. Period praćenja je trajao nepunih 10 godina, a procenjivan je rizik za nastanak kolorektalnog karicnoma, karcinoma dojke i karcinoma prostate kao i malignih bolesti uopšte.

Posle perioda praćenja, kod više 2000 ispitanika je dijagnostikovana maligna bolest. Najčešći je bio karcinom dojke, potom karcinom prostate i najmanju učestalost je zabeležio kolorekalni karcinom.

Detaljniji rezultati ovog istraživanja ukazuju da povećanje dnevnog unosa za 100 ml slatkih napitaka povećava opšti rizik za nastanak malignih bolesti za 18%, a rizik za nastanak karcinoma dojke za 22%.

Slična zapažanja, ali sa manjim efektom,  postoje i kada su u pitanju prirodni voćni sokovi koji sadrže veće količine šećera.

Najverovatnij uzroci ovakvih rezultata mogli bi se objasniti povećanim vrednostima šećera u krvi, koji je poznato „energentsko gorivo“ za maligne ćelijie. Takođe, ne treba zanemariti i uticaj ovih supstanci na masno tkivo kao i povećanje vrednosti zapaljenskih medijatora.

Ostavite odgovor