Ožiljak posle operacije predstavlja promenu koja nastaje u koži kao reakcija na  hirurški rez, kada dolazi do oštećenja kože i/ili potkožnog tkiva. Potom nastaju procesi zapaljenja i zarastanja pri čemu se na kraju ovih procesa formira ožiljak.
Kako posle svih operacija, tako i posle operacija na dojci dolazi do formiranja ožiljaka. U većoj ili manjoj meri mogu se javiti različite promene: promene boje oblika i veličine ožiljka, bol,svrab ili peckanje u predelu ožiljka i sl.
Proces zarastanja rane i formiranja ožiljka se u navećem broju slučajeva završava posle tri meseca. Do tada su ožiljci čvrsti, ružičasti, iznad ravni kože. To je upravo period kada se može uticati na njegovu dalju evoluciju i kada se može tretirati različitim metodama.
Ukoliko se proces zarastanja produži ili bude intenzivniji nego uobičajeno, onda dolazi do formiranja tzv. hipertrofičnih odnosno keloidnih ožiljaka. Ovakva situacija se obično sreće kod mađih osoba, i nešto češće se javlja kod osoba ženskog pola.
Postoje li postupci kojima se mogu izlečiti ožiljci? Nažalost, ne. Nema specifičnog načina lečenja kojim bi se izlečio ožiljak, ali postoje postupci kojima se ožiljci mogu smanjiti ili poboljšati njihov izgled. Treba istaći, da uspeh sprovedenih procedura i postupaka nije isti kod svih osoba i zavisi od slučaja do slučaja.
Kada postoji ožiljak posle operacije, mogu se primenjivati različite metode i postupci:
Primenom lasera razgrađuje se tkivo starog ožiljka i zamenjuje se novim tkivom.
Silikonski gel može biti koristan u tretmanu ožiljaka, smanjujući njihovu veličinu i menjajući boju i čineći ih mekšim. Primenom ovih preparata formira se fini sloj na površini ožiljka koji ga istoveremeno čini vlažnim i time smanjuje napetost, svrab i čini ga elastičnijim.
Razne hidrantne kreme. Efekat se postiže i supstancama iz same kreme ali i utrljavanjem odnosno masiranjem samog predela ožiljka.
Injekcije steroida mogu da dovedu do omekšavanja, smanjenja i izravnavanja ožiljka. Takođe, mogu da smanje bol i svrab.
Pritisak elastičnim poveskama ili elastičnim delovima odevnih predmeta.
Kozmetika, takođe, može pomoći u skrivanju nekih ožiljaka.
Najzad, hirurški se može ukloniti neadekvatan, hipertrofičan ožiljak, ali posle hirurškog lečenja opet nastaje ožiljak.
Sveže ožiljke treba štititi od sunčeve svetlosti.
Neadekvatna odeća (tesna odeća, neadekvatno prsluče,…) može da iritira ili povredi , posebno svež ožiljak
Ukoliko su ožiljci duži i veći (npr. posle mastektomije- uklanjanje cele dojke), pored navedenih mera, postoperativna blaga fizička aktivnost u predelu ramenog pojasa i gornjih ekstremiteta može ubrzati i olakšati proces zarastanja i formiranje što boljeg ožiljka.

Ostavite odgovor