Posledice hemoterapije kod pacijentkinja sa karcinomom dojke

Hemoterapija (HT) predstavlja jedan od modaliteta lečenja pacijenata obolelih od malignih bolesti ali kao i svaka terapija nosi sa sobom određene komplikacije odnosno nuspojave. Najčešće se javljaju opšta slabost, malaksalost, lako nastajanje hematoma, krvarenje, gubitak kose, mučnina, povraćanje, opstipacija, dijareja, oštećenje nerava, psihički problemi,  …..Najveći broj pacijenata  koji dobijaju hemoterapiju će se susresti sa  jednom od  ovih  nuspojava.

  1. Oslabljen imunitet

Sama maligna bolest i njeno lečenje mogu oslabiti imuni sistem. Hemoterapija ubija maligne ćelije ali i druge ćelije u organizmu. Samim tim dolazi do uništavanja i ćelija imunog sistema, što organizam čini osetljivim na infekciju koje se lakše javljaju i duže traju nego inače. Zdrava ishrana, održavanje lične higijene, redovno pranje ruku, zaštitne maske,  izbegavanja zatvorenih prostora gde boravi veliki broj ljudi, posebno u vreme epidemije respiratornih infekcija,  predstavljaju samo neke od mera koje bi mogle značajno da smanje rizik od nastanka infekcije.

  1. Stvaranje hematoma i krvarenje

Hemoterapija uzrokuje i poremećaje u koagulaciji i krvarenju. Mnogi pacijenti na HT imaju ovu nuspojavu. Obično je blažeg karaktera ali u slučajevima težih povreda i većih operacija može biti većeg obima. Stoga bi se trebalo čuvati povreda i padova i nositi zaštitne rukavice kada se radi sa oštrim predmetima. U slučaju nastanka većih rana i povreda kao i hematoma, potrebno je potražiti lekarsku pomoć.

  1. Gubitak kose

Na početku je potrebno istaći da ne dovodi svaka hemoterapija do opadanja kose. Prema nekim istraživanjima, procenjuje se da 65% pacijenata koji dobijaju hemoterapiju ima ovaj problem. Hemoterapija ošteti folikule dlaka, dlaka postaje tanja i krhka i otpada. Kada poraste nova dlaka ona je tanja i može biti druge boje. Ovaj sled događaja se obično ponavlja dok traje hemoterapija a po završetku nova kosa skoro uvek ponovo izraste.Ne postoji specifičan lek koji bi sprečio opadanje kose ali adekvatna nega kose može usporiti opadanje kose i ubrzati njen rast posle završetka tretmana.

  1. Mučnina i povraćanje

Mučnina i povraćanje se vrlo često javljaju kod ovih pacijenata. Najčešće se pojavljuju neposredno posle terapije. Promene u navikama u ishrani češći i manji obroci, mleko, mlečni proizvodi, izbegavanje određene hrane. Takođe, lekovi protiv mučnine i povraćanja (antiemetici) predstavljaju važan korak u lečenju, posebno kada su tegobe izražene

5. Neuropatija

Hemoterapija takođe može da dovede i do oštećenja nerava i da prouzrokuje  različite simptome u zavisnosti od toga koja vrsta nerava je oštećena. Obično su zahvaćeni senzorni nervi za ruke i stopala uzrokujući osećaj peckanja, trnjenja, ukočenosti ili žarenja. Kod nekih pacijenata se javlja zujanje u ušima. Mišljenja u odnosu na prevenciju neuropatije su oprečna, ali zasigurno losioni koji sadrže mentol, suplementi koji sadrže kalcijum i magnezijum mogu biti od pomoći.

  1. Tegobe sa disanjem

Ponekad hemoterapija može da dovede do oštećenja pluća, redukujući njihov kapacitet i stvarajući osećaj nedostatka vazduha. Problemi sa disanjem mogu biti i sastavni deo kliničke slike ukoliko je reč o primarnom tumoru pluća odnosno o metastazama na plućima.Mogu biti od koristi vežbe disanja, lagane šetnje na svežem vazduhu a ukoliko su tegobe izraženije može biti prepisana i terapija kiseonikom.

  1. Dijareja i opstipacija

Hemoterapija može izazvati probleme sa varenjem jer oštećuju ćelije creva koje učestvuju u procesu varenja. Takođe, usled mučnine i povraćanja pacijenti menjaju svoje navike u ishrani što dalje produbljuje tegobe od strane gastrointestinalnog trakta. Adekvatna nadoknada tečnosti može sprečiti tešku opstipaciju ali prevenirati dehidrataciju ukoliko postoji dijarea. Postoje i gotovi preparati za nadoknadu eletrolita i tečnosti.

  1. Crvenilo kože ili osip (raš)

Hemoterapija može da uzrokuje promene u imunom sistemu koje mogu dalje da pobude i prouzrokuju druge promene na koži. Izraženo crvenilo može dalje da dovede do svraba koji usled češanja može da dovede do oštećenja kože koja krvare ili dovode do infekcije. Hidratantni losioni i kreme protiv svraba , mogu pomoći kod mnogih osipa. Ukoliko se pojavi infekcija potrebno je primeniti antiseptičke rastvore

  1. Rane u ustima

Ponekad se posle hemoterapije mogu javiti bolne ulceracije odnosno rane u ustima, koje mogu da variraju u broju i veličini, odnosno mogu da se komplikuju krvarenjem odnosno infekcijom. Ispiranje usne duplje mlakim čajem od kamilice ili žalfije, različitim gotovim preparatima za ispiranje usne duplje, anestetički gelovi, ili gelovi za ubrzavanje epitelizacije. Ukoliko se pojave komplikacija potražiti pomoć lekara.

  1. Bol

Glavobolja,bolovi  u mišićima, kostima, ili bilo gde u telu su vrlo česti posle hemoterapije.

Uzrok i intenzitet bolova može da varivariraju  a između ostalog može biti i suočavanje sa dijagnozom maligne bolesti. Naravno, oštećenje nerava samom hemoterapijom može biti  uzrok bolova. Intenzitet bolova takođe varira. Masaža, odmor, relaksacija mogu biti delotvorni kod bolova u mišićima.  Ukoliko uzrok bolova nisu metastaze u kostima ili infiltracija živaca tumorom ove mere mogu biti delotvorne. Takođe, u obzir dolaze fizikalna terapija i lekovi protiv bolova.

  1. Psihičke promene posle hemoterapije

Mogu se pojaviti promene ličnosti, depresija, agresija odnosno napetost. Promene u ponašanju mogu nastati usled samog suočavanja sa malignom bolešću odnosno usled promena koju ostvaruje sama hemoterapija.